top of page
Search

ZRKADLÁ A ODRAZY

Updated: Apr 4, 2020

Zrkadlo je parádna vecička a je úplne najlepšia, keď sa pred neho postavíme a spokojne a víťazoslávne na seba žmurkneme, spolu s tou bytosťou pred nami. V tú istú sekundu.

Anglický spisovateľ Lewis Carroll napísal v roku 1865 skvelú knihu pre deti Alica v krajine zázrakov a za zrkadlom. Alicine príhody už boli aj veľakrát sfilmované. Ak Alicu a jej priateľov ešte nepoznáš, určite si to naplánuj, čaká ťa zábavná a dobrodužná cesta dolu králičou norou.

Alicine príbehy sú väčšinou krásne ilustrované, určite si pamätáš, že ilustrácie sú obrázky, ktoré nájdeme v knihe a ktoré nás sprevádzajú príbehom. Nakresli, alebo namaľuj ilustráciu k jednému z Aliciných dobrodružstiev, alebo k príbehu z akejkoľvek tvojej obľúbenej knihy.




Táto je o tom, ako sa Alica zväčšila, viac už neprezradím, a jej autorkou je Markéta Prachatická.



V tieto jarné dni si môžme zaexperimentovať so zrkadlom v prírode aj my, prekvapí ťa, čo všetko sa do kozmetického zrkadielka zmestí a ako ľahko otvorí bránu do sveta 'ZA NAMI'. Nastav zrkadielko tak, aby sa 'pozeralo' na niečo zaujímavé a sfoť si ho aj s okolím telefónom.



Takto, ale vo veľkom, sa pohral aj sochár Anish Kapoor v diele Sky Mirror. Vieš si tento názov preložiť z angličtiny?



Aj slávni maliari sa nechali uniesť tajomnosťou zrkadiel. Nájdeš ho na tomto obraze?


Pozorne sa pozri aj na tento obraz. Volá sa Dvorné dámy, po španielsky Las Meninas a namaľoval ho španielsky barokový maliar Diego Velázquez v roku 1656. Prečo sa ocitol v rozprávaní o zrkadlách, kde sa nachádza zrkadlo?


Čo myslíš, je táto čašníčka na obraze Édouarda Maneta Bar vo Folies Bergère z roku 1882 v prázdnej reštaurácii a nudí sa, alebo obsluhuje ďalšieho zákazníka? Skús sa spýtať zrkadla.


Aj obyčajná lyžica je zrkadlom, nie celkom na úpravu účesu, hm, ale omnoho zaujímavejším.


Nejako na mňa všetko padá!

Zisti, čo ti povie zrkadlo na druhej, polievkovej strane lyžice. Ooooo!

Nájdi doma 5 lesklých povrchov na rôznych predmetoch a spoznaj svojich zrkadlových dvojníkov.


ZRKADLÁ V OBRAZOCH

Tadááá! Áno, tu je:

Obraz sa volá Manželia Arnolfiniovci, bol namaľovaný v roku 1434 a je od holandského maliara Jana van Eycka. Myslím, že pri tejto príležitosti mal chuť obliecť si niečo modré.


Keď sa ešte raz pozriete na obraz Dvorné dámy, zistíte, že my ako diváci sme sa ocitli vo svete za zrkadlom, ktorým je samotné plátno obrazu. Na obraze vidíme maliara pri práci, výjav akoby maľoval pred obrovitánskym zrkadlom. A aby to nebolo také jednoduché, ďalšie dve postavy, kráľa a kráľovnú, umiestnil autor do obrazu prostredníctvom zrkadla na protiľahlej stene miestnosti. Kráľ a kráľovná teda obdivujú obraz s nami. Fuuuu, čas na čaj vaše veličenstvá.


Dáma za pultom v ďalšom obraze prijíma objednávku, alebo počúva veľmi nudné rozprávanie pána v cylindri, ktorého odraz vidíme v zrkadle.


UMENIE V PRÍRODE

Vrátime sa z galérie do prírody. Veľa umelcov pracuje s tým, čo v nej nájdu, premieňajú prostredie tak, aby sme si viac uvedomili jeho krásu, jedinečnosť, alebo aby zvýraznili procesy počasia, či vtipne skombinovali rôzne elementy. Tiež nám pripomínajú, že sme jej súčasťou a ža ak chceme, môžme ju lepšie spoznať a ona nám ukáže svoje umelecké veľdiela. Tento druh umenia dostal meno LAND ART, dostal ho v Amerike, skús si ho preložiť.

Jedným z umelcov, ktorí trávia veľa času v prírode je Andy Goldsworthy. Objavil čaro odrazu na vodnej hladine a takto ho využil.

Ak ste trošku starší a nemáte problém s českými titulkami pozrite si o ňom dokument:

To bola cesta!

Na záver ešte jeden príbeh.

Určite poznáš tento jarný kvietok. Aj v týchto dňoch ho môžeš vidieť v záhradách, alebo obchodoch.

Možno ale nevieš, že meno jarného kvetu sa spája aj s príbehom zo starého Grécka.

Jedna z báji rozpráva o mladíkovi Narcisovi.

Narcis je obyčajný chlapec, no veľmi krásny. Až tak, že sa doňho zamilovala víla Echo. No on jej láskou pohrdol a odmietol ju. Za to ho bohovia potrestali tým, že sa zamiloval do vlastného odrazu na hladine rieky. Odvtedy je narcis synonymom človeka, ktorý je zahľadený do seba a okrem seba samého nemá nikoho iného rád.


Ak ťa príbeh zaujal, nájdi si celú báj a nakresli k nej vlastnú ilustráciu.

Tento obraz Narcisa namaľoval známy taliansky maliar Caravaggio okolo roku 1598.


Milí cestujúci, ďakujem za vašu vzácnu spoločnosť!

Ak sa vám podarilo niektoré nápady vyskúšať, pošlite fotografie na nervplatforma@gmail.com a urobíme si tu galériu.

Dúfam, že na druhej strane zrkadla ma už čaká odostlaná posteľ. Krásne dni a dobrú noc!



Jana Bercelová



269 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page